Procesbeschrijving

Hoe aansluiten op de Digitale Collectie?

Als je een collectie(onderdeel) wilt aansluiten op de Digitale Collectie, neem dan eerst contact op met de domeincoördinator die verantwoordelijk is voor dit type collectie. Hij of zij doorloopt samen met je de volgende stappen. Weet je niet in welk domein je organisaties valt? Neem dan contact op met Tim Manders: tmanders@beeldengeluid.nl.

Stap 1 – Bepaal of de collectie metadata vrijgegeven kan worden onder de gewenste licentie
Metadata op de Digitale Collectie portal wordt opengesteld onder zeer open licenties. De domeincoördinator bekijkt samen of de metadata uit je collectie voldoet aan de voorwaarden.

Stap 2 – Bepalen van de te volgen route voor aansluiting
Aansluiting zal soms direct gebeuren, maar vaak ook via één van de domeinspecifieke aggregatie-diensten lopen, denk aan APE, DiMcoN, Delpher en EUscreen.

Stap 3 – Neem een beslissing over de manier waarop u wilt bijdragen
Samen met de domeincoördinator bekijk je hoe de data kan worden aangeleverd aan de Digitale Collectie. Hieronder vallen ook beslissingen over de mogelijke doorlevering van uw data aan Europeana. Je deelname is definitief als je de leveranciers-overeenkomst van de Digitale Collectie hebt ondertekend.

Stap 4 – bepaal of je metadata geschikt is voor deelname
De metadata uit je collectiesysteem moet worden aangepast naar het datamodel van de aggregator en van de aggregator naar het Europeana Data Model (EDM). Het aanpassen van de metadata wordt mapping genoemd. De domeincoördinator kan je in dit proces begeleiden en adviseren. Zij testen ook de uiteindelijke mapping tegen de bestaande standaarden in de Europeana Publishing Guideline.